Hiljainen mutta arvokas muotokieli on Loop One-olosuhdemittaimen muotoilun ytimessä. Luonnollinen muoto kätkee sisäänsä tarvittavan teknologian mutta ei herätä huomiota ympäristössään.
Muotoilija Timo Yliluoma taustoittaa prosessia.
Loopshoren Loop One -olosuhdesensorin muotoilusta vastannut Timo Yliluoma, kuka olet ja mistä tulet?
Olen teollinen muotoilija, joka on erikoistunut ns. deep tech -tuotteisiin sekä erilaisiin puettaviin elektronisiin laitteisiin (wearable tech). Tehtäväni on ymmärtää ihmisten tarpeita ja teknologiaa, sekä luoda tuotteita näitä yhdistellen.
Käsialaani on Loopshoren Loop One-olosuhdesensorin luovan suunnittelu ja sovitus käytettävissä olevaan teknologiaan. Tein myös tuotteen ulkopintojen 3D-mallinnuksen ja renderöidyt tuotekuvat markkinointiin.
Millainen tausta sinulla on muotoilun parissa?
Alkuperäiseltä koulutukseltani olen mallinrakentaja ja artesaani. Myöhemmin urallani jatkokouluttauduin Taideteollisessa korkeakoulussa (nykyisin Aalto-yliopisto) teollisen muotoilun koulutusohjelmassa. Varsinaisissa muotoilu- ja muotoilujohtamisen tehtävissä olen toiminut noin 15 vuotta. Tällä hetkellä työskentelen Chief Design Officerina Pixieray Oy:ssä. Aiemmin olen mm. johtanut Suunto Oy:n teollisen muotoilun tiimiä sekä toiminut yrittäjänä Nordic Design Consulting Oy:ssä (Nodeco).
Mikä oli johtava ajatuksesi kun Loop One-sensorin muotoiluprosessi alkoi?
Loop One -sensorin perimmäinen tarkoitus on parantaa ihmisten hyvinvointia kiinnittämällä huomiota ilmanlaatuun. Tämä suuntasi ajatukset erilaisiin luontoteemoihin heti muotoiluprojektin ideointivaiheessa. Havainnoimme paljon erilaisia luonnonmuotoja, ja eräs keskeiseksi inspiraationlähteeksi jalostunut oli jokien ja järvien rannoilta löytyvät kivet, jotka vesi on vuosituhansien aikana hionut sileäksi. Kuoren materiaaliksi valikoitui luonnollisesti biokomposiitti, joka on ympäristöystävällistä sekä haptisesti miellyttävää.
Pidin tärkeänä että myös yrityksen perustajia osallistettiin muotoiluprosessiin mm. haastatteluin ja työpajoin.
Millaiseen muotokieleen suunnittelussa pyrit ja miksi?
Loop Onen muotokieli on hiljainen, mutta arvokas. Käytännössä tämä näkyy siinä, että tuote ei herätä huomiota ympäristössään, mutta lähempää tarkasteltuna tuote näyttää ja tuntuu arvokkaalta.
Sensorilaitteiden koteloinnit ovat usein kulmikkaita ja näyttävät teknisiltä. Loop Onen muotokieli on luonnollista ja ystävällistä, vaikka laite pitää sisällään modernia huipputeknologiaa. Teknisen tuotteen ei välttämättä tarvitse näyttää tekniseltä.
Arvokas olemus on havaittavissa tuotteen laadukkaassa massoittelussa, materiaaleissa ja tarkoin viimeistellyissä yksityiskohdissa. Sama toistuu myös digitaalisessa palvelussa, joka on helppokäyttöinen ja intuitiivinen.
Loimme brändin visuaalisen ilmeen yhtäaikaisesti tuotteen muotoilun kanssa. Tällöin koko suunnitteluprosessin lopputulos on saumaton kokonaisuus.
Miten laitteen käyttäjät on otettu muotoilussa huomioon?
Sensorin suunnittelun lähtökohtana on, että Loop One -laitetta ei tarvitse ”käyttää”, vaan sen tarkoitus on toimia mahdollisimman autonomisesti. Digitaalisessa palvelussa huomiota on kiinnitetty erityisesti helppokäyttöisyyteen, mitatun datan ymmärrettävyyteen ja käyttöliittymän estetiikkaan. Palvelua kehitetään edelleen jatkuvasti käyttäjien kanssa yhteistyössä mm. saadun palautteen perusteella.
Fyysinen tuote itsessään on suunniteltu ”unohdettavaksi”, joten sen käyttäminen on äärimmäisen helppoa.
Terveisesi Loop One sensorin käyttäjille?
Ihmiset eivät ole teknologiaa varten, vaan teknologia ihmisiä varten. Vaatikaa jatkossakin teknologisilta tuotteilta pelkän toiminnallisuuden lisäksi myös kauneutta, helppokäyttöisyyttä ja inhimillisyyttä. Näin luomme yhdessä tulevaisuuteen laadukasta esineympäristöä.
Loop One -ilmanlaatumittarilla on nyt Design from Finland -merkki. LUE LISÄÄ…