Olosuhdedatan tiedonsiirtoon vaihtoehtoina ovat mm. LoRaWAN ja  Sigfox -radioverkot. Loop One -ilmanlaatumittari käyttää matkapuhelinverkkoa. Lue alta miksi matkapuhelinverkko on luotettava valinta (NB-IoT) sisäilman olosuhdeseurantaan.

Radioverkko on radioyhteyksiä siirtotienä käyttävä televerkko. (radio network) Ilmanlaatumittarit käyttävät tiedonsiirtoon IoT-radiotekniikoista usein joko Sigfox tai Lorawan verkkoja (Low Power Wide Area Network, LPWAN).

Ranskalainen Sigfox-radioteknologia muistuttaa mobiiliverkkoa. Kun tietoa tarvitsee kerätä harvoin mutta pitkältä ajalta on Sigfox silloin hyvä valinta sen rajallisen mutta energiapihin tiedonsiirtokyvyn vuoksi. Sen kattavuus ei kuitenkaan yllä matkapuhelinverkon tasolle. Suomessa Sigfox-verkkoa operoi Connected Finland.

LoRaWAN on lyhenne sanoista ”Long Range Wide Area Network.” Päätelaitteet ja reitittimet kommunikoivat pitkän kantaman LoRa-tekniikalla.  LoRaWAN toimii esimerkiksi rakenteiden läpi, mutta ei sovellu suurten datamäärien siirtoon. LoRaWAN-verkkoa ylläpitää Suomessa Digia.

Matkapuhelinverkko, tutummin 4G tai 5G, on operaattorien (mm.  Telia ja DNA) ylläpitämä verkko. Nämä verkot ovat kattavia, suurin panostuksin rakennetuja verkkoja, jotka toimivat arkisessa kanssakäymisessä lähes häiriöttä turvaten yhteiskunnan toimintaa.

Matkapuhelinverkko olosuhdemittauksessa

Kun olosuhdedataa siirretään reaaliajassa ja tiedon on oltava saatavilla ilman käyttökatkoja, on lähes häiriöttä toimiva matkapuhelinverkko silloin luotettava tiedonsiirtotapa. Myös toiminta useamman operaattorin voimin (mm. Elisa, DNA) tuo lisää tiedonsiirtovarmuutta. LoRaWAN ja Sigfox-verkkoja hallinnoi kutakin vain yksi operaattori. 

Loopshoren Loop One -ilmanlaatusensori käyttää tiedonsiirtoon matkapuhelinverkkoa. Jokaisessa laitteessa on oma SIM-kortti ja sensori toimii täysin itsenäisesti, samaan tapaan kuten matkapuhelin. Loop One -sensori palvelee käyttäjäänsä IoT-laitteille kehitetyillä LTE-M ja NB-IoT matkapuhelinverkkojen tekniikoilla. Loop One mittaa tilaa reaaliajassa ympäri vuorokauden ja data välitetään pilveen käyttäjän tarkasteltavaksi.

Toimivaa, langatonta tiedonsiirtoa missä vain

Kattavan tukiasemaverkoston vuoksi matkapuhelinverkon kuuluvuus on Suomessa varsin hyvä myös hankalissa olosuhteissa kuten kellarikerroksissa. Siksi myös Loopshoren ilmanlaatudataa pystytään tuottamaan lähes mistä tilasta tahansa ja tuloksia luonnollisesti tarkastelemaan myös etänä. Lapin kansallispuistoissa katvealueita toki on, mutta voidaan sanoa että matkapuhelin toimii varsin luotettavasti lähes koko Suomessa. Myös maailmanlaajuisesti matkapuhelimet kuuluvat hyvin.

Matkapuhelinverkossa on myös kansankielisesti “kaistaa” siirtää suuria määriä tietoa, siksi myös Loopshoren Loop One:n laaja olosuhdedata kulkee moitteetta halutulla mittaussyklillä. Niin kauan kun puhelimet kuuluvat, toimii myös Loop One -sisäilmasensori.

IoT-laitteiden tietoturvahaasteita taklataan matkapuhelinverkon sisäänrakennetun salauksen avulla. Se mahdollistaa laitteiden tietoturvapäivitykset etänä. Kun verrataan laitteen kytkemistä esimerkiksi WIFI-verkkoon, on omaa SIM-korttia käyttävä laite tietoturvallisempi.  Lisäksi NB-IoT-teknologiaa hyödyntävien laitteiden käyttöönotto on varsin suoraviivaista – jokainen laite voi toimia omana yksikkönään.



Me Loopshorella olemme “radioverkkoagnostikkoja”. Pyrimme aina valitsemaan ja suosittelemaan ratkaisua, joka  vastaa parhaiten kyseisen käyttötapauksen vaatimuksia.

Olemme hyödyntäneet kaikkia edellä mainittujen teknologioita, joten miellämme  jaamme osaamistamme ja kokemustamme myös teidän käyttöönne. Ota yhteyttä!

Tutustu tarkemmin Loopshoren tiimiin.